ßßß


1 płat ciasta francuskiego0,5 pęczka zielonych szparagów100 gramów wędzonego boczku w plastrach2 - 4 sztuki pomidorków koktajlowychzalewa:150 gramów kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego1 jajo2 kopiaste łyżki parmezanusól (niewiele ze względu na ser)mielony czarny pieprzszczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy pionowo do lekko osolonej i posłodzonej 0,5 łyżeczki cukru wody, gotujemy około 5 minut, cedzimy i lekko schładzamy.
Boczek kroimy na paseczki, smażymy na złoto.Foremkę żaroodporną wyścielić papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 35x25 cm), dno i boki wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy je w wielu miejscach.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 5 - 6 minut, wyjmujemy.P.S. Ciasto lekko się wybrzuszy, więc spłaszczamy je lekko dociskając dłonią osłoniętą bawełnianą suchą ściereczką, uwaga: nie poparzmy się!Śmietanę miksujemy z jajem i przyprawami, wrzucamy ser, mieszamy łyżką.Na podpieczonym cieście układamy podgotowane szparagi oraz boczek i połówki pomidorków.
Przestrzenie między nimi wypełniamy zalewą.UWAGA: Wierzchów szparagów oraz pomidorów nie smarujemy.Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut, do zezłocenia ciasta i ścięcia zalewy.Smacznego :)