Wykonanie
Szparagi lubimy, choć nie uwielbiamy, ale taki obrazek pochłonęliśmy z przyjemnością :). Banalnie łatwa do przygotowania i przede wszystkim - szybka.



1 płat
ciasta francuskiego0,5 pęczka
zielonych szparagów100 gramów
wędzonego boczku w plastrach2 - 4 sztuki
pomidorków koktajlowychzalewa:150 gramów kwaśnej
śmietany 18% lub
jogurtu naturalnego1
jajo2 kopiaste łyżki
parmezanusól (niewiele ze względu na
ser)mielony
czarny pieprzszczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy pionowo do lekko osolonej i posłodzonej 0,5 łyżeczki
cukru wody, gotujemy około 5 minut, cedzimy i lekko schładzamy.

Boczek kroimy na paseczki, smażymy na złoto.Foremkę żaroodporną wyścielić papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 35x25 cm), dno i boki wykładamy
ciastem francuskim, nakłuwamy je w wielu miejscach.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 5 - 6 minut, wyjmujemy.P.S. Ciasto lekko się wybrzuszy, więc spłaszczamy je lekko dociskając dłonią osłoniętą bawełnianą suchą ściereczką, uwaga: nie poparzmy się!
Śmietanę miksujemy z
jajem i
przyprawami, wrzucamy
ser, mieszamy łyżką.Na podpieczonym cieście układamy podgotowane
szparagi oraz
boczek i połówki
pomidorków.

Przestrzenie
między nimi wypełniamy zalewą.UWAGA: Wierzchów
szparagów oraz
pomidorów nie smarujemy.Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut, do zezłocenia ciasta i ścięcia zalewy.Smacznego :)