Wykonanie
Dzień dobry!Jak ja uwielbiam późne poranki... Dni, kiedy wypełnia mnie błogie uczucie, że nie muszę robić dziś NIC z moich nieskończonych list. Kiedy wiem, że nigdzie się nie spieszę, że
mogę zaszyć się w kuchni, napawać
widokiem leniwie budzącego się miasta za oknem i zrobić coś naprawdę pysznego na śniadanie, które później spokojnie zjem w towarzystwie mojego wypoczętego lubego:)Dziś właśnie jest taki dzień, więc pozwoliłam sobie zrobić jedno z moich ulubionych dań - omlet z
pomidorami. Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem...Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony!Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą
bazylią,
miętą czy
pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty
żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym
serem feta- dodaje ciekawego posmaku!P.S. Jak Wy zazwyczaj jecie śniadania- w biegu, czy jest to dla Was najważniejszy posiłek dnia?
Składniki (na jeden omlet) :pół
pomidora2 dosyć spore
jajaszczypta
soliłyżka zimnej
wody1 łyżka
masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej
papryczki chillipół łyżeczki
papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego
żółtego sera bądź kilka kostek
sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony
czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka
pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki
jajka, posolić, dodać łyżkę
wody.
Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne z
sokiem, miąższ odcisnąć w dłoni i również pokroić w kostkę.Przygotować wszystkie dodatki , aby były pod ręką w trakcie przyrządzania.Na małej patelni rozgrzać pół łyżki
masła, wrzucić
papryczkę chilli, a następnie
pomidory plus miąższ. Podsmażyć chwilę na dość dużym ogniu, aż
pomidory odparują( na patelni nie powinno być soku). W międzyczasie roztrzepać
jaja w miseczce.Dodać kolejne pół łyżki
masła na patelnię, rozprowadzić. Wlać masę jajeczną ( przed samym wlaniem jeszcze raz energicznie roztrzepać), zdjąć z ognia i rozprowadzić równomiernie na całej patelni. Postawić z powrotem na ogniu(cały czas dość dużym) i odczekać chwilę, tak, by spód się ściął.Kiedy to nastąpi ( masa z wierzchu wciąż będzie płynna), zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać
paprykę w proszku i dowolny
ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy
łopatki ( jeśli się porwie, to nic nie szkodzi), zsunąć na talerz.Posypać
pieprzem i dowolnymi dodatkami. Podawać gorący!Mmmm...ten błogi zapach roznoszący się po całym mieszkaniu! :)Smacznego! Paulina