ßßß
1/2 kg mięsa mielonego - u mnie wołowinataka sama objętościowo ilość ugotowanej kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g1 cebula3 ząbki czosnku2 jajkasól i pieprz do smakuolej do smażeniaew. bułka tarta do panierowaniaKaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła.W międzyczasie przygotować sos.Wymieszać:150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%1 czubatą łyżeczkę majonezu4 łyżki siekanego koperkusól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto.Na zdjęciu podane z marchewką krychaną.