Wykonanie
T o danie, do którego żywię szczególny sentyment, kojarzące mi się z dzieciństwem i wyjazdami na działkę. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i nie-wegetraiańskiej - obie bardzo lubimy.a. Wersja nie-wegetariańska jest idealna, kiedy chcemy wykorzystać
kurczaka, który został po ugotowaniu rosołu. Warto także specjalnie w tym celu ugotować
kurczaka, a rosół otrzymamy jako pożyteczny produkt uboczny.b. Wersja wegetariańska - pomijamy
mięso. Danie będzie równie pyszne!

1 mała
kapusta lub pół dużej1 duża
cebula1/2 pęczka
koperku1 łyżeczka
kminku1/2 łyżeczki
kolendrysól i
czarny pieprz do smaku1-2 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennejew. podudzia z
kurczaka - dowolna ilość1. Jeśli decydujemy się na wersję
mięsną, gotujemy podudzia
kurczaka z warzywami i ulubionymi
przyprawami. Studzimy, zdejmujemy skórkę,
mięso kroimy na małe części i dodajemy do gotującej się
kapusty. Przy wersji wegetariańskiej, zaczynamy od pkt. 2.2.
Kapustę kroimy w niedużą kostkę, ok. 2 cm x 2 cm (najpierw na pół,
potem w plastry i te plastry kroimy w mniejsze kawałki).
Cebulę obieramy i także siekamy w kostkę.W dużym garnku umieszczamy
kapustę oraz
cebulę. Dodajemy
przyprawy. Całość zalewamy taką ilością wrzącej
wody, by zakryła
kapustę.
Kapusta w garnkuDusimy
kapustę na małym ogniu, aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając - pilnując, by
woda zanadto nie wyparowała i
kapusta się nie przypaliła. Zajmie to ok. 30-40 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy ugotowane
mięso z kurczaka, jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z
mięsem.3. Kiedy
kapusta będzie już miękka a część
wody odparuje, przygotowujemy zasmażkę. Na małej patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, mieszamy, chwilę razem smażymy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do
kapusty i mieszamy energicznie, aż
kapusta zgęstnieje. Stopień zagęszczenia
kapusty dostosowujemy do własnych upodobań.4. Ostatni etap to dodanie
koperku oraz doprawienie
kapusty do smaku
solą i
pieprzem.Podajemy samodzielnie, ze świeżym
pieczywem lub
ziemniakami, albo jako dodatek do innych dań.