ßßß Cookit - przepis na Kapusta duszona z koperkiem, zasmażana

Kapusta duszona z koperkiem, zasmażana

nazwa

Wykonanie

T o danie, do którego żywię szczególny sentyment, kojarzące mi się z dzieciństwem i wyjazdami na działkę. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i nie-wegetraiańskiej - obie bardzo lubimy.
a. Wersja nie-wegetariańska jest idealna, kiedy chcemy wykorzystać kurczaka, który został po ugotowaniu rosołu. Warto także specjalnie w tym celu ugotować kurczaka, a rosół otrzymamy jako pożyteczny produkt uboczny.
b. Wersja wegetariańska - pomijamy mięso. Danie będzie równie pyszne!
1 mała kapusta lub pół dużej
1 duża cebula
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
sól i czarny pieprz do smaku
1-2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
ew. podudzia z kurczaka - dowolna ilość
1. Jeśli decydujemy się na wersję mięsną, gotujemy podudzia kurczaka z warzywami i ulubionymi przyprawami. Studzimy, zdejmujemy skórkę, mięso kroimy na małe części i dodajemy do gotującej się kapusty. Przy wersji wegetariańskiej, zaczynamy od pkt. 2.
2. Kapustę kroimy w niedużą kostkę, ok. 2 cm x 2 cm (najpierw na pół, potem w plastry i te plastry kroimy w mniejsze kawałki).
Cebulę obieramy i także siekamy w kostkę.
W dużym garnku umieszczamy kapustę oraz cebulę. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy taką ilością wrzącej wody, by zakryła kapustę.
Kapusta w garnku
Dusimy kapustę na małym ogniu, aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając - pilnując, by woda zanadto nie wyparowała i kapusta się nie przypaliła. Zajmie to ok. 30-40 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy ugotowane mięso z kurczaka, jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z mięsem.
3. Kiedy kapusta będzie już miękka a część wody odparuje, przygotowujemy zasmażkę. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, chwilę razem smażymy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do kapusty i mieszamy energicznie, aż kapusta zgęstnieje. Stopień zagęszczenia kapusty dostosowujemy do własnych upodobań.
4. Ostatni etap to dodanie koperku oraz doprawienie kapusty do smaku solą i pieprzem.
Podajemy samodzielnie, ze świeżym pieczywem lub ziemniakami, albo jako dodatek do innych dań.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/06/Kapusta-duszona-z-koperkiem-zasmazana.html