ßßß Cookit - przepis na Chlebek turecki

Chlebek turecki

nazwa

Wykonanie

Smak tego chleba jest jednym ze smaków dzieciństwa, przynajmniej mojego. Nie wiem jednak, czemu ten pyszny, słodki i ciemny wypiek nosi nazwę "turecki", ponieważ niczym nie przypomina on lekkich, puszystych i jasnych chlebów, jakie jadłam w Turcji. Tak czy inaczej, chlebek zwany "tureckim" znakomicie nadaje się na śniadania czy kolację przepysznie smakuje nawet sam, lub posmarowany świeżym masłem. Polecam :)
1/2 kg mąki pszennej typ 650
1 opakowanie drożdży instant ( 7 g)
250 ml mleka
100 ml melasy
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
do posmarowania:
1 jajko
kilka łyżek mleka
Suche drożdże wymieszać z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, zrobić ukośne nacięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., skropić wnętrze piekarnika wodą i piec chleb jeszcze 30 minut.( do suchego patyczka)
Studzić na kratce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/01/Chlebek-turecki-1.html