Wykonanie
Smak tego
chleba jest jednym ze smaków dzieciństwa, przynajmniej mojego. Nie wiem jednak,
czemu ten pyszny, słodki i ciemny wypiek nosi nazwę "turecki", ponieważ niczym nie przypomina on lekkich, puszystych i jasnych
chlebów, jakie
jadłam w Turcji. Tak czy inaczej, chlebek zwany "tureckim" znakomicie nadaje się na śniadania czy kolację przepysznie smakuje nawet sam, lub posmarowany świeżym
masłem. Polecam :)

1/2 kg
mąki pszennej typ 6501 opakowanie
drożdży instant ( 7 g)250 ml
mleka100 ml melasy100 g
rodzynek4 łyżki
cukru4 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
kakao2 łyżki
masła1 łyżeczka
soli1
jajkodo posmarowania:1
jajkokilka łyżek
mlekaSuche
drożdże wymieszać z
mąką. Dodać ciepłe
mleko, rozpuszczone
masło, melasę,
jajko,
cukier,
sól,
kawę,
kakao i
rodzynki. Składniki wymieszać, dodać
mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę
mąki.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć
chleb do formy do ciasta, np. keksówki. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Posmarować
jajkiem rozmąconym z
mlekiem, zrobić ukośne nacięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., skropić wnętrze piekarnika
wodą i piec
chleb jeszcze 30 minut.( do suchego patyczka)Studzić na kratce.