ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z rodzynkami…

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami…

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe powoli staje się moim ulubionym :) Im więcej z nim pracuję, tym bardziej przekonuję się, jak wdzięczne potrafi być, gdy się z nim właściwie obchodzić i jaką radość daje oczekiwanie na efekt końcowy. Poza tym chyba niewiele jest na świecie przyjemności większych, niż świeża, jeszcze ciepła drożdżówka :))
Dziś upiekłyśmy kilka rodzajów ciasta drożdżowego, a zaczęło się od tych pysznych bułeczek. Są naprawdę wspaniałe – mięciutkie, puszyste, pełne słodziutkich rodzynek, sułtanek i naszej ulubionej suszonej żurawiny. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc bułeczki możecie śmiało zajadać z ulubioną konfiturą, słodkim twarożkiem, a nawet odrobiną bitej śmietany i owocami. Mi osobiście smakowały najbardziej same, ale Zuzia nie pogardziła dodatkiem jej ukochanego dżemu truskawkowego ;)
Polecam :)
* na podstawie przepisu z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa Agora
Składniki na 10 drożdżówek:
500g mąki pszennej luksusowej
15g drożdży instant
2 łyżki drobnego cukru do wypieków (jeśli wolicie słodsze ciasto dajcie 3 – 4 łyżki)
szczypta soli
1 duże jajko
szklanka letniego mleka
50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
100g rodzynek (u mnie mieszanka)
Wykonanie:
Mąkę przesiej do dużej misy, wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Zrób na środku dołek i wbij tam jajko. Wlej do misy letnie mleko oraz wystudzone masło i zacznij wyrabiać ciasto.
Ugniataj ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 8 – 12 minut lub do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić do rąk. Zrób z ciasta kulę i przełóż je do oprószonej mąką misy. Przykryj czystą ściereczką lub owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na oprószony blat i wgnieć do środka rodzynki. Podziel je na 10 równych części (u mnie około 100g każda) i uformuj z każdej kulę. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią. Upieczone wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/04/29/buleczki-drozdzowe-z-rodzynkami