Wykonanie
Ciasto drożdżowe powoli staje się moim ulubionym :) Im więcej z nim pracuję, tym bardziej przekonuję się, jak wdzięczne potrafi być, gdy się z nim właściwie obchodzić i jaką radość
daje oczekiwanie na efekt końcowy. Poza tym chyba niewiele jest na świecie przyjemności większych, niż świeża, jeszcze ciepła drożdżówka :))Dziś upiekłyśmy kilka rodzajów
ciasta drożdżowego, a zaczęło się od tych pysznych bułeczek. Są naprawdę wspaniałe – mięciutkie, puszyste, pełne słodziutkich
rodzynek, sułtanek i naszej ulubionej
suszonej żurawiny. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc bułeczki możecie śmiało zajadać z ulubioną
konfiturą, słodkim
twarożkiem, a nawet odrobiną
bitej śmietany i
owocami. Mi osobiście smakowały najbardziej same, ale Zuzia nie pogardziła dodatkiem jej ukochanego
dżemu truskawkowego ;)Polecam :)
* na podstawie przepisu z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa AgoraSkładniki na 10 drożdżówek:500g
mąki pszennej luksusowej15g
drożdży instant2 łyżki drobnego
cukru do wypieków (jeśli wolicie słodsze ciasto
dajcie 3 – 4 łyżki)szczypta
soli1 duże
jajkoszklanka letniego
mleka50g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego100g
rodzynek (u mnie mieszanka)Wykonanie:
Mąkę przesiej do dużej misy, wymieszaj z
drożdżami,
cukrem oraz
solą. Zrób na środku dołek i wbij tam
jajko. Wlej do misy letnie
mleko oraz wystudzone
masło i zacznij wyrabiać ciasto.Ugniataj ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 8 – 12 minut lub do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić do rąk. Zrób z ciasta kulę i przełóż je do oprószonej
mąką misy. Przykryj czystą ściereczką lub
owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na oprószony blat i wgnieć do środka
rodzynki. Podziel je na 10 równych części (u mnie około 100g każda) i uformuj z każdej kulę. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką
wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut, aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią. Upieczone wystudź na kratce.Smacznego :)