ßßß
Zaczyn:320g białej pszennej maki chlebowej1 1/2 łyżeczki drożdży instant340g letniego mlekaMąkę połączyć z drożdżami, dolać mleko, wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut.Następnie do zaczynu dodać:215g białej pszennej maki chlebowej20g mielonych migdałów25g ciemnego słodu ( można zastąpić karmelizowanym cukrem czyli zwyczajnie go spalić na patelni oczywiście nie na kamień..na złoty kolor)15g ciemnego cukru muscovado ( można zastąpić trzcinowym )1 łyżeczka soli50g stopionego masła50g melasy1 jajko100g rodzynekmałe jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)Masło stopić wraz z melasą. Wystudzić i dodać roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól. Wlać maślano -jajeczną miskturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki lub żurawinę. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części, formować bułeczki i pod przykryciem, zostawić na 10 minut. Następnie ułożyć je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem. Piec w piecu 210C przez 30 minut.Smacznego:)