Wykonanie
Kolejny wypiek w Wypiekanie na śniadanie pyszne bułeczki z dodatkiem
rodzynek, melasy i ciemnego słodu - pyszności :). Przepis pochodzi od Tatter, słód i melasę dostaniecie w sklepach internetowych są tanie.
Cytuje za Tatter :Zaczyn:320g białej
pszennej maki chlebowej - ja użyłam 6501 1/2 łyżeczki
drożdży instant - użyłam zwykłych 14 g340g letniego
mlekaMąkę łączymy z
drożdżami, dolewamy
mleko, mieszamy i wyrabiamy rzadkie ciasto.Zostawiamy na 45-60 minut.Następnie do zaczynu dodajemy:215g białej
pszennej maki chlebowej - ja dodałam 65020g mielonych
migdałów25g ciemnego słodu ( można zastąpić karmelizowanym
cukrem czyli zwyczajnie go spalić na patelni oczywiście nie na kamień..na złoty kolor)15g ciemnego
cukru muscovado ( można zastąpić trzcinowym )1 łyżeczkę
soli50g stopionego
masła50g melasy ( jest to ubytek
cukru, który zastępujemy np
miodem )1
jajko100g
rodzynekmałe
jajko roztrzepane z łyżką
mlekaMasło topimy wraz z melasą. Studzimy i dodajemy roztrzepane
jajko. Do miski z zaczynem dodajemy
mąkę, słód,
migdały,
cukier i
sól. Wlewamy
maślano - jajeczną miksturę i wyrabiamy gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodajemy
rodzynki.Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w środek ciasta, dzielimy na 10 części (109g), formujemy lekkie bułeczki i pod przykryciem, zostawiamy na 10 minut. Następnie kształtujemy dobrze naciągnięte
bułki, układam je na naoliwionej blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem smarujemy
bułki jajem z
mlekiem.Pieczemy w 210 C przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Piekli wraz ze mną :Bożena z blogu Moje domowe kucharzenieEksplozja smakuIza z blogu Smaczna PyzaDorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Magda z blogu Z miłości do słodkościLidia Wesołowska z Fb