ßßß Cookit - przepis na Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie

Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Przepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie...
Zaczyn:
320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną]
1 ,5 łyżeczki drożdży instant
340 g letniego mleka
Mąkę połączyć z drożdżami, dolać mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut.
Następnie do zaczynu dodać:
215 g białej pszennej mąki chlebowej [ dałam zwykłą pszenną]
20 g mielonych migdałów
25 g ciemnego słodu
15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier]
1 łyżeczka soli
50 g stopionego masła
50 g melasy
1 jajko
100 g rodzynek [ dałam mniej]
Dodatkowo:
małe jajko roztrzepane z łyżką mleka
Masło roztopić wraz z melasą. Ostudzić i dodać roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól [ wcześniej składniki sypkie wymieszałam] . Wlać maślano -jajeczną miksturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec w temperaturze 210 stopni przez 30 minut. Wystudzić na kratce.
Razem ze mną piekły:
Justyna, Wiosenka, Iza , Lidka, Magda i Dorotka.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/tureckie-bueczki-wypiekanie-na-sniadanie.html