Wykonanie

Babeczki przygotowane szybciutko z przepisu na klasyczne
czekoladowe ciasto Murzynek .Dorzuciłam tylko sporą garść
rodzynek i chlupnęłam ekstraktem
waniliowym.Pyszne, mięciutkie i puszyste babeczki ze słodkimi
rodzynkami- idealnie sprawdziły się jako dodatek do popołudniowej
kawy :)Składniki na 12 sztuk:250 g
masła1 szklanka
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego5 łyżek
kakao10 łyżek
mleka4
jajkaszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennejgarść
rodzynekGęsta
polewa czekoladowa:1 łyżka
masła50 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady (użyłam 80%
czekolady z kawałkami kakaowca)kilka
rodzynek do obsypania babeczek

Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukry,
mleko i przesiane
kakao. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy. Dodajemy łyżkę ekstraktu
waniliowego. Mieszamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, dodajemy szczyptę
soli (która nie tylko ułatwi stworzenie idealnej piany, ale również podkreśli smak
kakao) i ubijamy na sztywną pianę.Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po jednym
żółtku oraz
mąkę cały czas miksując.Na koniec stopniowo dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dorzucamy jeszcze słodkie bohaterki, czyli
rodzynki i łączymy z
ciastem.Masę
czekoladową przekładamy do foremek na muffiny - do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut.Gęsta
polewa czekoladowa.
Masło i posiekaną
czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając lub w tzw. kąpieli
wodnej - w miseczce nad garnkiem z gotującą się
wodą.Po lekkim wystudzeniu, babeczki obficie oblewamy polewą i... już możemy się zajadać :)Smacznego ;)Chocoholiczka