Wykonanie
Jeszcze kilka lat temu bardzo często
jadłam świeżutką
chałkę posmarowaną nutellą. Nadal pamiętam ten smak. Postanowiłam do niego wrócić i upiekłam pyszną domową
chałkę. Tym razem
jadłam ją z
dżemem albo
masłem. Pyszności! Moim zdaniem żadne
słodkie pieczywo nie smakuje tak dobrze jak najprostsza drożdżowa chała z kruszonką.W przepisie napisałam, że z ciasta zaplatam warkocz. Mój składa się z
trzech części, ale jeśli chcecie się bardziej pobawić to zachęcam do zrobienia poczwórnego. Instrukcje znajdziecie tutaj lub tutaj .
Składniki:ciasto:500g
mąki pszennej typ 650220ml
mleka20g
drożdży2
jajka3 łyżki roztopionego
masła4 łyżki
cukru1 łyżeczka
solikruszonka:40g
mąki pszennej typ 65020g
cukru20g
masłaPrzygotowujemy rozczyn-
drożdże i łyżkę
cukru rozpuszczamy w ciepłym
mleku i odstawiamy na 15- 20 minut.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pozostały
cukier,
sól, rozpuszczone
masło,
jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do podwojenia objętości.Po tym czasie dzielimy je na trzy długie wałeczki i zaplatamy warkocz.
Chałkę kładziemy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godzinki.Z
masła,
cukru i
mąki robimy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.Gdy
chałka wyrośnie posypujemy ją kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C.Smacznego:)