ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jeszcze kilka lat temu bardzo często jadłam świeżutką chałkę posmarowaną nutellą. Nadal pamiętam ten smak. Postanowiłam do niego wrócić i upiekłam pyszną domową chałkę. Tym razem jadłam ją z dżemem albo masłem. Pyszności! Moim zdaniem żadne słodkie pieczywo nie smakuje tak dobrze jak najprostsza drożdżowa chała z kruszonką.
W przepisie napisałam, że z ciasta zaplatam warkocz. Mój składa się z trzech części, ale jeśli chcecie się bardziej pobawić to zachęcam do zrobienia poczwórnego. Instrukcje znajdziecie tutaj lub tutaj .
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej typ 650
220ml mleka
20g drożdży
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
kruszonka:
40g mąki pszennej typ 650
20g cukru
20g masła
Przygotowujemy rozczyn- drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15- 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól, rozpuszczone masło, jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy je na trzy długie wałeczki i zaplatamy warkocz. Chałkę kładziemy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godzinki.
Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Gdy chałka wyrośnie posypujemy ją kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/01/jeszcze-kilka-lat-temu-bardzo-czesto.html