ßßß
Składniki:- 550 g mąki pszennej typ 450- 10 g suchych drożdzy- 2 jajka- 80 g oleju (u mnie rzepakowy; może być też rozpuszczone masło)- łyżeczka soli- 2 łyżki cukru- niepełna szklanka mleka (najlepiej letniego, nie gorącego)Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrabiać ciasto drożdżowe (od połączenia się wszystkich składników w jedną całość, wyrabiamy minimum 7 minut).Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie obeschło). Jak ciasto podwoi swoją objętość (po około 1.5 godzinie), dzielimy je na 10 części i każdą część rozwałkowujemy w kształt trójkąta/owala. Każdy placek smarujemy masłem i zawijamy w rulonik. Po zwinięciu kształtujemy rogala i sklejamy końcówki.Układamy na blaszce w dosyć sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i czekamy około 40-60 minut aż urosną.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie każdy z rogalików smarujemy rozmąconym jajkiem (z odrobiną soli) i posypujemy sezamem (lub czarnuszką, słonecznikiem, makiem).Pieczemy około 20 minut.SMACZNEGO!!!