ßßß Cookit - przepis na Chlebek turecki

Chlebek turecki

nazwa

Wykonanie

0,5 kg mąki pszennej typu 650
7 g drożdży instant lub 25g świeżych
250 ml mleka
100 ml melasy
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
4 łyżki kawy zbożowej lub trochę mniejsza ilość naturalnej rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Do posmarowania:
Roztrzepane jajko z kilkoma łyżkami mleka
WYKONANIE
1. W przypadku drożdży świeżych, wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić. W pozostałej części mleka rozpuścić melasę i resztę cukru. Następnie połączyć drożdże z mąką, kakao, kawą, jajkiem, solą, masłem, mlekiem i melasą. Wyrobić ciasto, dodać rodzynki i wyrobić do wymieszania. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. W przypadku suchych drożdży wymieszać je z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 190˚C. Posmarować chleb połączonym jajkiem i mlekiem. Następnie zrobić nożem ukośne nacięcia. Włożyć do piekarnika. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut lub do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/03/Chlebek-turecki.html