Wykonanie

0,5 kg
mąki pszennej typu 6507 g
drożdży instant lub 25g świeżych250 ml
mleka100 ml melasy100 g
rodzynek4 łyżki
cukru4 łyżki
kawy zbożowej lub trochę mniejsza ilość naturalnej rozpuszczalnej2 łyżki
kakao2 łyżki
masła1 łyżeczka
soli1
jajkoDo posmarowania:Roztrzepane
jajko z kilkoma łyżkami
mleka
WYKONANIE1. W przypadku
drożdży świeżych, wymieszać je z ciepłym
mlekiem,
cukrem i odrobiną
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić
masło, przestudzić. W pozostałej części
mleka rozpuścić melasę i resztę
cukru. Następnie połączyć
drożdże z
mąką,
kakao,
kawą,
jajkiem,
solą,
masłem,
mlekiem i melasą. Wyrobić ciasto, dodać
rodzynki i wyrobić do wymieszania. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.2. W przypadku suchych
drożdży wymieszać je z
mąką. Dodać ciepłe
mleko, rozpuszczone
masło, melasę,
jajko,
cukier,
sól,
kawę,
kakao i
rodzynki. Składniki wymieszać, dodać
mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę
mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć
chleb do formy do ciasta, np. keksówki. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik nagrzać na 190˚C. Posmarować
chleb połączonym
jajkiem i
mlekiem. Następnie zrobić nożem ukośne nacięcia. Włożyć do piekarnika. Po upłynięciu 10 minut od włożenia
chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika
wodą. Piec kolejne 20 minut lub do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Smacznego!