Wykonanie
Bardzo polecam tę pyszną delikatną zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska". Robi się ją dość szybko, a efekt jest na prawdę smaczny. Może być ozdobą zarówno codziennego stołu, jak i wykwintnego przyjęcia.

2 większe podudzia
kurczaka ( tzw. pałeczki)1
marchewka1
cebulakawałek
pietruszki2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
masła3 łyżki
maki3 łyżki
śmietany 18%pieprz czarnysólnatkaDo garnka wlać 1,5 litra
wody, włożyć
kurczaka, obraną i pokrojoną
marchewkę,
cebulę i
pietruszkę. Gotować, aż
kurczak będzie miękki - około 30 min.
Bulion przelać przez sito do drugiego garnka, tak, by
kurczak i warzywa zostały na sicie.W garnku po
bulionie rozpuścić 2 łyżki
masła, dodać
mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Stopniowo dolewać
bulion, mieszając. Kiedy
bulionu zostanie nam ok. szklanki, rozmieszać w niej
śmietanę. Dodać do reszty zupy. Wlać
sok z cytryny. Zagotować.Z
kurczaka zdjąć skórkę,
mięso pokroić na paski i dodać do zupy.Zupę doprawić do smaku
solą i czarnym zmielonym
pieprzem, by była lekko pikantna.Podawać posypaną
pietruszką.