Wykonanie
Syta, bardzo smaczna, zupa pieczarkowa z dodatkiem smażonej na
maśle kiełbasy.Składniki: 2 skrzydełka z
kurczaka2
marchewki2
pietruszki6-8
ziemniaków1
cebula0,5 kg
pieczarek0,5 kg
cienkiej kiełbasy2liście laurowe2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprzposiekana
natka pietruszki250 ml. słodkiej
śmietanki 30% Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osuszyć.Zalać o 3 l. zimnej
wody, zagotować, zebrać szumowiny.Dodać obrane
marchewki,
pietruszki oraz
liście laurowe.Gotować
wywar na minimalnym gazie przez 45min.W
między czasie
cebulę posiekać drobno,
kiełbasę pokroić w plastry, obrane
pieczarki w pół plastry.Rozgrzać łyżkę
masła klarowanego zrumienić
cebulę z
kiełbasąDodać kolejną łyżkę
masła oraz
pieczarki.Dusić do odparowania płynów.Z
wywaru wyjąć warzywa, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obrane, umyte
ziemniaki pokroić w kostkę.Warzywa przełożyć do
wywaru wraz z
pieczarkami i
kiełbasą.Gotować do miękkości
ziemniaków.Zupę doprawić
solą i
pieprzem.Wlać słodką
śmietankę, wymieszać.Podawać posypaną
natką pietruszki.
Smacznego