ßßß Cookit - przepis na Szwajcarska brioszka z Neuchâtel

Szwajcarska brioszka z Neuchâtel

nazwa

Wykonanie

Kiedy wśród przepisów zaproponowanych przez Beę w 43 edycji Weekendowej Piekarni zobaczyłam przepis na tradycyjną Szwajcarską brioszkę, od razu wiedziałam, że chcę dołączyć do zabawy, i który przepis wybiorę. Brioszka jest przepyszna, kusi niesamowitym maślano -cytrynowym zapachem i smakiem :) Jest idealna z konfiturą czy twarożkiem, a także solo - do kawy.
500 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży w proszku (lub 20 g świeżych)
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
2 jajka
60 g cukru
10 g miodu
75 g miękkiego masła
100 g rodzynek
otarta skórka z 1 cytryny
+ jajko do posmarowania
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, jajka, sól, cukier i miód. Wyrobić ciasto, ewentualnie dodając mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Dodać partiami rozpuszczone masło i startą skórkę z cytryny. Dodać rodzynki, jeszcze raz wyrobić dokładnie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto ponownie wyrobić. Można je w tym momencie podzielić na pół i upiec 2 mniejsze brioszki, lub pozostawić w całości. Z ciasta uformować w prostokąt i zwinąć jak bochenek chleba lub jak roladę. Umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia - np. keksówce. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem i ponacinać w kratkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 30 min. Upieczoną brioszkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Tradycyjnie, po wyjęciu z piekarnika, smaruje się brioszkę gładką konfiturą morelową i wodą; można też posypać ją zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/09/Szwajcarska-brioszka-z-Neuchtel.html