ßßß
500 g mąki pszennej tortowej7 g drożdży w proszku (lub 20 g świeżych)200 ml letniego mleka1 łyżeczka soli2 jajka60 g cukru10 g miodu75 g miękkiego masła100 g rodzynekotarta skórka z 1 cytryny+ jajko do posmarowaniaMąkę wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, jajka, sól, cukier i miód. Wyrobić ciasto, ewentualnie dodając mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Dodać partiami rozpuszczone masło i startą skórkę z cytryny. Dodać rodzynki, jeszcze raz wyrobić dokładnie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Ciasto ponownie wyrobić. Można je w tym momencie podzielić na pół i upiec 2 mniejsze brioszki, lub pozostawić w całości. Z ciasta uformować w prostokąt i zwinąć jak bochenek chleba lub jak roladę. Umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia - np. keksówce. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem i ponacinać w kratkę.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 30 min. Upieczoną brioszkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Tradycyjnie, po wyjęciu z piekarnika, smaruje się brioszkę gładką konfiturą morelową i wodą; można też posypać ją zrumienionymi płatkami migdałowymi.