ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinka

Zupa botwinka

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona letnia zupa, jak tylko zaczyna się sezon, pojawia się na moim stole bardzo często. W upalne dni można zrobić z botwinki chłodnik, ja jednak wolę na ciepło
Przygotowuję ją zawsze na domowym bulionie warzywnym, można śmiało przygotować większą porcję i zamrozić. Równie dobrze sprawdzi się rosół. Można użyć kostki rosołowej, ale tego nie polecam. Botwina bogata jest w witaminy, żelazo i wapń. „Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. ” Gorąco polecam, same zalety
Zdjęcie potrawy zrobiła córa, która coraz częściej chwyta za mój aparat, rośnie mały fotograf.
SKŁADNIKI:
bulion
marchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
brukiew 1 szt
zielona pietruszka 1/2 pęczka
lubczyk świeży 2-3 łodygi
liść laurowy 3-4 szt
ziele angielskie 3-4 szt
pieprz czarny 5-6 szt
sól wg uznania
zupa
botwinka 500-600 g
buraki 2 szt
śmietana do zabielenia
jajka
PRZYGOTOWANIE:
Do większego garnka z wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki : marchewki, pietruszki, seler, brukiew, zieloną pietruszkę , por. Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.
Z przygotowanego bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw. Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz buraczki), dodać do wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Zupę można zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2015/06/09/zupa-botwinka