ßßß

SKŁADNIKI:bulionmarchewka 3 sztpietruszka 2 sztseler 1 sztpor 1 dużycebula 1 dużabrukiew 1 sztzielona pietruszka 1/2 pęczkalubczyk świeży 2-3 łodygiliść laurowy 3-4 sztziele angielskie 3-4 sztpieprz czarny 5-6 sztsól wg uznaniazupabotwinka 500-600 gburaki 2 sztśmietana do zabieleniajajkaPRZYGOTOWANIE:Do większego garnka z wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki : marchewki, pietruszki, seler, brukiew, zieloną pietruszkę , por. Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.Z przygotowanego bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw. Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz buraczki), dodać do wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Zupę można zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego:)