Wykonanie
Moja ulubiona letnia zupa, jak tylko zaczyna się sezon, pojawia się na moim
stole bardzo często. W upalne dni można zrobić z
botwinki chłodnik, ja jednak wolę na ciepłoPrzygotowuję ją zawsze na domowym
bulionie warzywnym, można śmiało przygotować większą porcję i zamrozić. Równie dobrze sprawdzi się rosół. Można użyć
kostki rosołowej, ale tego nie polecam. Botwina bogata jest w witaminy, żelazo i wapń. „Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. ” Gorąco polecam, same zaletyZdjęcie potrawy zrobiła córa, która coraz częściej chwyta za mój aparat, rośnie mały fotograf.
SKŁADNIKI:
bulionmarchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
brukiew 1 sztzielona
pietruszka 1/2 pęczka
lubczyk świeży 2-3 łodygi
liść laurowy 3-4 szt
ziele angielskie 3-4 szt
pieprz czarny 5-6 szt
sól wg uznaniazupa
botwinka 500-600 g
buraki 2 szt
śmietana do zabielenia
jajkaPRZYGOTOWANIE:Do większego garnka z
wodą włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki :
marchewki,
pietruszki,
seler,
brukiew, zieloną
pietruszkę ,
por.
Cebulę obrać i opalić nad ogniem następnie dodać do pozostałych warzyw. Dodać
przyprawy suche. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin.Z przygotowanego
bulionu odlać część wraz z częścią ugotowanych warzyw.
Buraka pokroić w mniejsze kawałki i dodać do
wywaru, gotować na małym ogniu. W tym czasie
botwinkę opłukać i pokroić (liście, łodygi oraz
buraczki), dodać do
wywaru. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Zupę można zaprawić
śmietaną. Podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego:)