Wykonanie
Danie prawie że jednogarnkowe. Nowość w mojej kuchni, ale zostanie w niej na stałe. Przepis znalazłam na blogu GOSPODYNI MIEJSKA . Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie, później przeczytałam przepis i już kombinowałam kiedy je przygotuję. Akurat wypadła babska imprezka, lekko zakrapiana orzechówką, więc danie pasowało idealnie. Zrobiłam naprawdę dużą porcję, zniknęło wszystko. Za kilka dni powtórka, ale tym razem dla rodzinki, zmienię wtedy zdjęcie, bo te robione na szybcika:) Polecam.

SKŁADNIKI:sos:
papryka kolorowa 3 szt
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 szt
ogórki kiszone 6-8 szt
koncentrat pomidorowy 400 ml*zupa pomidorowa z puszki Heinz
sól pieprzolej do smażenia
pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
płakiejwoda gorącakulki
mięsne:
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
bułka tarta 3 łyżki
mleko 3 łyżki
jajko 1 szt
sól pieprz do smaku
przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Sos:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na
oleju.
Pieczarki umyć, ale nie obierać ze skórki, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry i dodać do
cebuli. Podsmażyć, posypać
solą i
pieprzem.
Papryki oczyścić pokroić w paski, dodać do
pieczarek.
Ogórki kiszone pokroić w grubsze krążki, dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać
przecier pomidorowy i zupę z puszki Heinz- oczywiście można ją zastąpić
ketchupem. Całość wymieszać, podlać gorącą
wodą- u mnie ok 400 ml, zmniejszyć ogień i dusić. W tym czasie przygotować
mięsne kulki.
Mięso drobiowe przełożyć do miski dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i wyrobić. Formować kulki wielkości
śliwki i obsmażać na
oleju. Dodać do garna z warzywami, posypać
pieprzem cayenne i lekko przemieszać. Dusić jeszcze ok 20 minut, tak aby smaki się połączyły. Smacznego:)