Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was małą wariację na temat pesto. Składniki są bardziej zwariowane, konsystencja gładsza i kremowa, postanowiłam więc nazwać to nie pesto a… kremem :) Robi się go łatwo, szybko i jest zdrowy. Nie ma więc powodów, dla których nie mielibyście go spróbować :) Podałam go z
makaronem spaghetti (z którym komponuje się doskonale) ale zostało mi go trochę więcej i znalazłam dla niego też inne zastosowanie. Ale o tym następnym razem :)

Składniki:4 porcje500 g
makaronu spaghetti20 g
orzeszków ziemnych (niesolonych)20 g
migdałów25 g
orzechów włoskich10 g
ziaren słonecznika15 g
orzechów pekan1 łyżka
orzeszków piniowych2 garści
bazylii150 g
twarożku koziego kanapkowego50 g startego
parmezanu½ szklanki
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:Na suchej patelni podprażamy orzeszki,
słonecznik i
migdały. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliły. Powinny się lekko przyrumienić.W pojemniku blendera umieszczamy
bazylię,
twarożek kozi,
parmezan,
oliwę oraz orzeszki,
słonecznik i
migdały. Wszystkie składniki dokładnie mielimy. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i mieszamy z przygotowanym kremem
orzechowo-
bazyliowym z
kozim twarożkiem. Podajemy od razu.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ