ßßß
Zapraszam na pyszny i szybki obiad, powstaje dosłownie w kilka minut. Makaron z pesto z pewnością jest wszystkim znane. Sposobów przygotowania jest wiele, można dodać różne składniki i eksperymentować ze smakiem. Ja dzisiaj zrobiłam tradycyjne zielone pesto z bazylią. Bardzo je lubię, a pesto wykorzystuje nie tylko do makaronu. Świetnie się sprawdza także jako smarowidło na kanapki czy dodatek do mięs.Zapraszam :-)Składniki:- makaron spaghetti- duża garść świeżej bazylii (bardzo duża)- 3-4 ząbki czosnku- 50 g orzeszków piniowych- 50 g orzeszków ziemnych bez soli- sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- 50 g sera grana padano (lub innego, twardego i aromatycznego sera, może być parmezan)- ok 100 ml oliwyWykonanie:Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe i ziemne i wrzucamy je do miski. Dodajemy świeżą bazylię, starty ser, oliwę, czosnek, sól, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy oliwy. Na patelnię wykładamy pesto (na 3 osoby wystarczą 4 łyżki) i czekamy, aż zrobi się ciepłe, dodajemy makaron od razu z wody i dodajemy jeszcze 3 łyżki wody z garnka, w którym gotował się makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Oczywiście możemy jeszcze posypać startym serem.