Wykonanie
Zapraszam na pyszny i szybki obiad, powstaje dosłownie w kilka minut.
Makaron z pesto z pewnością jest wszystkim znane. Sposobów przygotowania jest wiele, można dodać różne składniki i eksperymentować ze smakiem. Ja dzisiaj zrobiłam tradycyjne zielone pesto z
bazylią. Bardzo je lubię, a pesto wykorzystuje nie tylko do
makaronu. Świetnie się sprawdza także jako smarowidło na kanapki czy dodatek do
mięs.Zapraszam :-)Składniki:-
makaron spaghetti- duża garść świeżej
bazylii (bardzo duża)- 3-4 ząbki
czosnku- 50 g
orzeszków piniowych (od Symbio)- 50 g
orzeszków ziemnych bez
soli-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprz- 50 g
sera grana padano (lub innego, twardego i
aromatycznego sera, może być
parmezan)- ok 100 ml
oliwyWykonanie:
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Na suchej patelni prażymy
orzeszki piniowe i ziemne i wrzucamy je do miski. Dodajemy świeżą
bazylię,
starty ser,
oliwę,
czosnek,
sól,
pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy
oliwy. Na patelnię wykładamy pesto (na 3 osoby wystarczą 4 łyżki) i czekamy, aż
zrobi się ciepłe, dodajemy
makaron od razu z
wody i dodajemy jeszcze 3 łyżki
wody z garnka, w którym gotował się
makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Oczywiście możemy jeszcze posypać
startym serem.