Prosto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym.Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :)SKŁADNIKI350g makaronu spaghettipęczek bazylii (standardowadoniczka marketowa :))4 łyżki orzeszków piniowych(mogą być też pestki z dyni)2 ząbki czosnkutarty parmezan5-6 łyżek oliwy z oliweksólPRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy.Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego :)