ßßß
Składniki:2-3 porcje250 g makaronu spaghetti250 g dyni pokrojonej w kostkępapryka czerwona2 duże dojrzałe figi100 g sera manchego40 g orzechów pekanpęczek natki pietruszki2 ząbki czosnki¼ łyżeczki imbiru½ łyżeczki papryki wędzonej2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:Figi najpierw kroimy w ósemki, a potem jeszcze na pół. Miąższ dyni kroimy w niedużą kostkę, paprykę w paseczki, a ser manchego trzemy na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy. Orzechy pekan podprażamy na suchej patelni, dopóki się nie zarumienią. Możemy je podzielić na mniejsze części.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelni podsmażamy na rozgrzanej oliwie czosnek i imbir, po czym wrzucamy dynię i paprykę. Doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Gdy dynia z papryką zmiękną (po ok 8-10 minutach) dodajemy ugotowany makaron, wsypujemy starty ser manchego , natkę pietruszki orzechy pekan i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone figi.Podajemy od razu.Smacznego!