Wykonanie
Jesień to cała paleta pięknych kolorów. Warto tę mnogość ciepłych barw przenieść na talerz :) Możecie to osiągnąć przygotowując to szybkie danie. Jeżeli lubicie
figi i
dynię, nie
będę musiała długo Was namawiać :)

Składniki:2-3 porcje250 g
makaronu spaghetti250 g dyni pokrojonej w kostkę
papryka czerwona2 duże dojrzałe
figi100 g
sera manchego40 g
orzechów pekanpęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnki¼ łyżeczki
imbiru½ łyżeczki
papryki wędzonej2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:
Figi najpierw kroimy w ósemki, a
potem jeszcze na pół. Miąższ dyni kroimy w niedużą kostkę,
paprykę w paseczki, a
ser manchego trzemy na tarce o małych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
natkę pietruszki siekamy.
Orzechy pekan podprażamy na suchej patelni, dopóki się nie zarumienią. Możemy je podzielić na mniejsze części.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelni podsmażamy na rozgrzanej
oliwie czosnek i
imbir, po czym wrzucamy
dynię i
paprykę. Doprawiamy
papryką wędzoną,
solą i
pieprzem. Gdy
dynia z
papryką zmiękną (po ok 8-10 minutach) dodajemy ugotowany
makaron, wsypujemy
starty ser manchego ,
natkę pietruszki orzechy pekan i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone
figi.Podajemy od razu.Smacznego!
