Wykonanie
Ostatnio w krótkim okresie czasu, miałam okazję kilkukrotnie spróbować
kaczki. Zdecydowanie przypadła mi do gustu :) Następstwem tego było oczywiście nabycie
kaczki, a konkretniej jej piersi celem samodzielnego przyrządzenia. Jadąc trochę na spontanie podałam ją z
sosem śliwkowym i puree
dyniowo-ziemniaczanym. Pierś została najpierw obsmażona, a następnie upieczona, dzięki
czemu zachowała soczystość, a jednocześnie była bardzo delikatna i rozpływała się w ustach. Pyszny (mąż potwierdza: „Sos mega turbo pyszność!”) sos powstaje bardzo szybko na bazie
wina i
powideł śliwkowych. Do tego aromatyczne puree
dyniowo-ziemniaczane z dodatkiem
imbiru. Ach! Naprawdę delicje.
Będę to danie z pewnością powtarzać.

Składniki:
Kaczka:2 piersi
kaczkiok. ¾ łyżeczki
ziół prowansalskiepieprzsólBłyskawiczny
sos śliwkowy:3 – 4 łyżki
powideł śliwkowych½ szklanki
różowego wina4
goździkilaska
cynamonułyżka
sosu sojowegomała biała
cebulapieprzsól (opcjonalnie)Puree
dyniowo – ziemniaczane:3
ziemniakipół małej dyniłyżka
masła2-3 łyżki
mleka 3,2%¼ łyżeczki
imbiru mielonego1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólWykonanie:
Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę.Piersi nacieramy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 6-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby
mięso odpoczęło.
Cebulę drobno siekamy.W czasie pieczenia się
kaczki przygotowujemy sos . Do rondelka wlewamy 2 łyżki tłuszczu z
kaczki podsmażamy
cebulę, dolewamy
wino, dorzucamy
goździki, laskę
cynamonu i powidła. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy
sos sojowy i doprawiamy
pieprzem oraz
solą w razie potrzeby (ja nie dodawałam).Puree ziemniaczano
dyniowe:
ziemniaki i
dynię obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugniatamy i dodajemy
masło,
mleko,
imbir i
gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.Piersi z
kaczki kroimy na plasterki, polewamy
sosem śliwkowym i podajemy z puree
dyniowo – ziemniaczanym.Smacznego!
