Goździki, imbir, gałka muszkatołowa - to wszystko sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna i specyficzna w smaku. Natomiast dzięki dodatkowi chleba zupa jest gęsta i pożywna. Szybko się ją robi i śmiało mogę ją polecić na przyjęcia rodzinne. Myślę, że zaskoczy gości swoim ciekawym smakiem.Dla 4 osób2 duże cebule (400g)200 g żytniego chleba3 łyżki masła3 goździkigałka muszkatołowa mielonaimbir mielonypieprz, sólCebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry i szklimy w garnku na 2 łyżkach masła. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 1 łyżce masła. Następnie przekładamy do garnka z cebulą i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy goździki, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem (według uznania) i ewentualnie solą i cukrem.Źródło: Przepis na przyprawie "Goździki" - KamisSmacznego!