ßßß Cookit - przepis na Staropolska zupa cebulowa

Staropolska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Goździki, imbir, gałka muszkatołowa - to wszystko sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna i specyficzna w smaku. Natomiast dzięki dodatkowi chleba zupa jest gęsta i pożywna. Szybko się ją robi i śmiało mogę ją polecić na przyjęcia rodzinne. Myślę, że zaskoczy gości swoim ciekawym smakiem.
Dla 4 osób
2 duże cebule (400g)
200 g żytniego chleba
3 łyżki masła
3 goździki
gałka muszkatołowa mielona
imbir mielony
pieprz, sól
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry i szklimy w garnku na 2 łyżkach masła. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 1 łyżce masła. Następnie przekładamy do garnka z cebulą i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy goździki, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem (według uznania) i ewentualnie solą i cukrem.
Źródło: Przepis na przyprawie "Goździki" - Kamis
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331023109,title,Staropolska-zupa-cebulowa,index.html