Wykonanie
Sezonu
dyniowego ciąg dalszy! Nigdy nie przypuszczałam, że z dyni można zrobić prawie wszystko!
Napoje,
słodycze, dania główne. Szaleństwo! Tym razem, coś co nawet mnie zaskoczyło (oczywiście pozytywnie). Natknęłam się na ten przepis tutaj .
Napój przyrządzony z tego przepisu jest idealny na chłodne, jesienne wieczory. Błyskawicznie się go robi, jest słodki, aromatyczny i …zawiera w sobie
czekoladę! Czego chcieć więcej?! Przy okazji mamy całkiem niezłą konkurencję dla
kakao ;)
Składniki: na 4 porcje720 – 750 ml
mleka pełnotłustego225 g puree
dyniowego1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru3
goździki1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
wanilii115 g
białej czekolady, grubo posiekanejszczypta
soliWykonanie:Podgrzewamy
mleko razem z puree
dyniowym,
przyprawami oraz ekstraktem
waniliowym lub
wanilią w garnuszku dopóki nie zacznie się gotować, po czym odstawiamy z ognia. Dodajemy
czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Gotową, gorącą
czekoladę przelewamy do kubeczków, posypujemy
cynamonem i delektujemy się jej smakiem ;)