ßßß
Składniki: na formę o średnicy około 25 cmSpód:250g herbatników200 g mlecznej czekolady70 masłaMus truskawkowy:400 g truskawek2 łyżki cukruMasa serowa:650 g sera na serniki (użyłam wiaderkowego)300 ml musu truskawkowego100 g białej czekolady1 łyżka masła3 jajka (osobno białka osobno żółtka)¾ szklanki cukru1,5 łyżki mąki kukurydzianej (użyłam białej)łyżeczka ekstraktu waniliowegoWierzch:100 g białej czekolady1 łyżka oleju100 ml musu truskawkowego½ łyżeczki galaretki truskawkowej3-4 bezy3-4 truskawki1 łyżka płatków migdałowychrurka waflowaWykonanie:Spód: ciastka mielimy w malakserze na pył. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy aby czekolada nie przywarła. Zmielone ciastka łączymy z czekoladą. Spód do tortownicy wykładamy masą ciasteczkową i ugniatamy. Możemy wcześniej na spód wyłożyć papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki.Mus truskawkowy: truskawki myjemy i blendujemy z cukrem na gładką masę.Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wkładamy ser i miksujemy razem z żółtkami. Cały czas miksując dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę, rozpuszczoną białą czekoladę i mus truskawkowy. Następnie truskawkową masę serową delikatnie łączymy z ubitymi białkami.Serową masę truskawkową wylewamy na ciasteczkowy spód.Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Pieczemy sernik 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 30 minut.Studzimy stopniowo najpierw w zamkniętym, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.Sernik wkładamy na noc do lodówki.Wierzch: czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostały mus truskawkowy (100 ml) podgrzewamy w rondelku i dodajemy galaretkę. Mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Truskawki kroimy w plasterki.Ostudzony sernik polewamy na zmianę musem truskawkowym i białą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 20 minut, aby czekolada zastygła.Na środku układamy pokruszone/przekrojone bezy. Wokół bez układamy pokrojone truskawki.Na koniec ponownie robimy kleksy z musu oraz czekolady, posypujemy płatkami migdałowymi i wbijamy przekrojoną rurkę waflową.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!