ßßß
spód ciasteczkowy:250 g ciemnych herbatników2 łyżki masłamasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego3 łyżki oleju500 ml mleka4 żółtka3/4 szklanki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego dużegobeza:4 białka1/2 szklanki cukruHerbatniki na spód ciasteczkowy pokruszyć na pył i połączyć z roztopionym masłem.Blaszkę (25×30) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę ciasteczkową.Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, partiami dodawać ser nadal miksując.Na końcu dodać olej, mleko i budyń – nadal miksując.Masę serową wylać na spód ciasteczkowy i włożyć do piekarnika.Piec w 175°C przez około 1 godzinę.Po tym czasie na sernik wyłożyć bezę.Beza: białka ubić na sztywno z cukrem.Sernik zapiekać jeszcze około 15 minut.Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut a następnie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.Smacznego!!