Wykonanie
Dipy na przyjęciach zawsze się sprawdzają, pewnie przede wszystkim dlatego, że wystarczy umoczyć w nim kawałek
marchewki czy
krakersa i już mamy smaczną przekąskę. Podejrzewam, ze każdy ma swoje ulubione dipy, ale czy próbowaliście kiedyś… pieczonego?! Ciepły,
serowo-
szpinakowy z kawałkami
karczochów do gryzienia, rewelacyjny! Ja swój podałam z upieczonymi „zawijasami” z
ciasta francuskiego – pełnia smaku! Na jednej porcji się nie skończy! :) A zbliżający się Sylwester jest idealną okazją na wypróbowanie tego przepisu :)

Składniki: na dwie kokilki do zapiekania średnicy około 10 cmDip:140 g
szpinaku (mrożonego)200 g
karczochów (ze słoika)60 g naturalnego kremowego
serka, w temperaturze pokojowej60 ml kwaśnej
śmietany30 g
majonezu1 ząbek
czosnku30 g
sera typu
parmezan30 g
mozzarelli„Zawijasy” z
ciasta francuskiego:opakowanie
ciasta francuskiego light
sóloreganoWykonanie:Dip:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru
wody.
Karczochy kroimy na większe cząstki.
Czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki dipu mieszamy ze sobą. Przekładamy do kokilek i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175°C około 20-30 minut. W tym czasie
ser powinien się dokładnie rozpuścić i przyrumienić.Zawijasy:
Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy w szerz paseczki o szerokości około 1 cm. Na koniec posypujemy
solą,
oregano i skręcamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 10-15 minut.Smacznego!

Przepis na dip pochodzi ze strony www.closetcooking.com .Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ