Wykonanie
Kilka dni mnie tu nie było, ale absolutnie nie próżnowałam i dzielę się niniejszym efektami :) W mojej kuchni powstał w tym czasie paj
dyniowo-
mleczny :) Brzmi nietypowo? Już tłumaczę :) Paj to zasadniczo rodzaj ciasta z nadzieniem.
Dynia – jest doskonałym składnikiem do ciast ze względu na swoją konsystencję i delikatny lekko słodkawy smak. Mleko? zagęszczone – słodkie i pyszne :) Dzięki jego zastosowaniu, nie musimy już dodawać zwykłego
cukru. Zdecydowanie polecam! :)

Składniki:Forma o średnicy ok. 24 cmSpód:200 g
ciasteczek korzennych Spekulatius65 g
masłaNadzienie:puszka (530 g)
mleka zagęszczonego słodzonego400 g dyni (sam miąższ; waga z nasionami i skórką ok. 580 g)3
jajka średniej wielkościskórka z 1
pomarańczyłyżka soku z
pomarańczy1 łyżka
mąki kukurydzianej½ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki
imbiru¼ łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soliWierzch:500 ml
śmietanki kremówki czekoladowej50 g
orzechów pekanWykonanie:Spód:
ciasteczka mielimy w blenderze na pyłek.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
ciasteczkami.Dno i boki formy wykładamy masą
ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez 8-10 minut.Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Nadzienie:
dynię gotujemy we wrzątku dopóki nie będzie miękka. Następnie mielimy ją w blenderze i ostudzamy.Do miski miksera przelewamy
zagęszczone mleko. Miksując dodajemy
jajka, puree z dyni, otartą skórkę i sok z
pomarańczy,
przyprawy,
sól i
mąkę kukurydzianą. Dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.Masę przelewamy na upieczony spód. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220°C.Pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.Wierzch:
czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno.
Orzechy pekan prażymy na suchej patelni i drobno siekamy.Wystudzony paj smarujemy
śmietanką, naokoło dekorujemy za pomocą tylki i rękawa cukierniczego. Środek posypujemy posiekanymi
orzechami pekan.Trzymamy w lodówce.Smacznego!

