ßßß Cookit - przepis na Paj dyniowo – mleczny z czekoladową śmietanką i pekanami

Paj dyniowo – mleczny z czekoladową śmietanką i pekanami

nazwa

Wykonanie

Kilka dni mnie tu nie było, ale absolutnie nie próżnowałam i dzielę się niniejszym efektami :) W mojej kuchni powstał w tym czasie paj dyniowo-mleczny :) Brzmi nietypowo? Już tłumaczę :) Paj to zasadniczo rodzaj ciasta z nadzieniem. Dynia – jest doskonałym składnikiem do ciast ze względu na swoją konsystencję i delikatny lekko słodkawy smak. Mleko? zagęszczone – słodkie i pyszne :) Dzięki jego zastosowaniu, nie musimy już dodawać zwykłego cukru. Zdecydowanie polecam! :)
Składniki:
Forma o średnicy ok. 24 cm
Spód:
200 g ciasteczek korzennych Spekulatius
65 g masła
Nadzienie:
puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego
400 g dyni (sam miąższ; waga z nasionami i skórką ok. 580 g)
3 jajka średniej wielkości
skórka z 1 pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Wierzch:
500 ml śmietanki kremówki czekoladowej
50 g orzechów pekan
Wykonanie:
Spód: ciasteczka mielimy w blenderze na pyłek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami.
Dno i boki formy wykładamy masą ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez 8-10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie: dynię gotujemy we wrzątku dopóki nie będzie miękka. Następnie mielimy ją w blenderze i ostudzamy.
Do miski miksera przelewamy zagęszczone mleko. Miksując dodajemy jajka, puree z dyni, otartą skórkę i sok z pomarańczy, przyprawy, sól i mąkę kukurydzianą. Dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.
Masę przelewamy na upieczony spód. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220°C.
Pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.
Wierzch: czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Orzechy pekan prażymy na suchej patelni i drobno siekamy.
Wystudzony paj smarujemy śmietanką, naokoło dekorujemy za pomocą tylki i rękawa cukierniczego. Środek posypujemy posiekanymi orzechami pekan.
Trzymamy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/paj-dyniowo-mleczny-z-czekoladowa-smietanka-i-pekanami