Wykonanie
Dynię otrzymałam od cudownej osoby, która wyhodowała ją u siebie w ogródku, a tak
między nami - robi wspaniałe
przetwory.Odkrywana przeze mnie powoli, próbuję jej smaki, placki, frytki,
dżem, kto wie co jeszcze przyjdzie mi do głowy.Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku popełniłam sobie właśnie placki. Zmodyfikowałam przepis w/g własnych potrzeb, dodałam więcej przypraw i podałam z
jogurtem naturalnym z odrobiną
cynamonu.

Składniki:200 gramów obranej wydrążonej dyni
jajko1,5 łyżki
masłapół szklanki
mąki pełnoziarnistejszczypta
soliszczypta
imbiruszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejtłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
żółtko,
białki ubijamy ze szczyptą
soli.Do dyni i
żółtka dodajemy
mąkę,
przyprawy, mieszamy, następnie dokładamy pianę z
białek.Mieszamy w celu połączenia się składników.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie
olej) na wolnym ogniu, do zarumienienia się z obu stron.Podajemy same lub z dodatkiem
jogurtu naturalnego i
cynamonem.