Wykonanie

Łatwy w wykonaniu, charakterystyczny w smaku Pumpkin Ginger Cheesecake Pie. Zdecydowanie jesienny i bardzo aromatyczny :) Mocno wyczuwalne są w nim kawałeczki
imbiru; osobom, które za nim nie przepadają polecam zmniejszyć jego ilość. Można go też całkowicie pominąć i doprawić masę ulubionymi
przyprawami korzennymi. Co do
spodu- typowo
ciasteczkowy, bardzo dobry, ale jeśli zależy Wam na tym, żeby nic się nie kruszyło, wybierzcie tradycyjny kruchy spód (np. z tego przepisu). Polecam!Składniki:Spód:5 łyżek
masła, roztopionego1 i 1/2 kubka pokruszonych
ciasteczek (ok. 170 g) - można je rozdrobnić w blenderze2 łyżki
cukruszczypta
soliRozgrzać piekarnik do temperatury 180 ºC. Formę do pieczenia o średnicy ok. 23 cm wysmarować
masłem. Połączyć wszystkie składniki i rozprowadzić równomiernie na dnie i bokach foremki (na wysokość 3/4
boku standardowej tortownicy). Piec, aż spód stanie się kruchy (ok. 12-15 minut), a następnie schłodzić do temperatury pokojowej (ok. 45 minut).Nadzienie:1/2 kubka
cukru (w oryginale 3/4)60 g posiekanego kandyzowanego
imbiru225 g
serka typu Philadelphia2 duże
jajka1/4 kubka pełnego
mleka1 łyżka
mąki1/2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli225 g puree z dyniRozgrzać piekarnik do 180 ºC.
Imbir posiekać (przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie) i połączyć z
cukrem. Dodać kolejno
serek,
jajka,
mleko,
mąkę,
gałkę muszkatołową i
sól, cały czas mieszając do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji.Odłożyć 2/3 kubka mieszanki do szklanego naczynia. Pozostałą część połączyć używając trzepaczki z
dyniowym puree.Wylać masę z
dynią na przestudzony spód. Zamieszać pozostałą część mieszanki (odłożoną w szklanym naczyniu) i rozprowadzić na powierzchni ciasta, tworząc przy pomocy łyżki nieregularne zawijasy.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec, dopóki masa się nie zetnie (ok. 35-45 minut). Po wyjęciu położyć na kratce i studzić do temperatury pokojowej (ok. 2 godziny). Następnie włożyć na kilka godzin do lodówki (min. 4) - przed włożeniem okryć folią.Smacznego!



Źródło przepisu: http://www.epicurious.com/