ßßß
Składniki:Forma o średnicy ok. 24 cmSpód:200 g ciasteczek korzennych Spekulatius65 g masłaNadzienie:puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego400 g dyni (sam miąższ; waga z nasionami i skórką ok. 580 g)3 jajka średniej wielkościskórka z 1 pomarańczyłyżka soku z pomarańczy1 łyżka mąki kukurydzianej½ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki imbiru¼ łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soliWierzch:500 ml śmietanki kremówki czekoladowej50 g orzechów pekanWykonanie:Spód: ciasteczka mielimy w blenderze na pyłek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami.Dno i boki formy wykładamy masą ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez 8-10 minut.Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Nadzienie: dynię gotujemy we wrzątku dopóki nie będzie miękka. Następnie mielimy ją w blenderze i ostudzamy.Do miski miksera przelewamy zagęszczone mleko. Miksując dodajemy jajka, puree z dyni, otartą skórkę i sok z pomarańczy, przyprawy, sól i mąkę kukurydzianą. Dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.Masę przelewamy na upieczony spód. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220°C.Pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy.Wierzch: czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Orzechy pekan prażymy na suchej patelni i drobno siekamy.Wystudzony paj smarujemy śmietanką, naokoło dekorujemy za pomocą tylki i rękawa cukierniczego. Środek posypujemy posiekanymi orzechami pekan.Trzymamy w lodówce.Smacznego!
