ßßß
Składniki:4-5 porcji1 litr bulionu warzywnego4 buraki3 czerwone cebuleŁyżeczka niemielonego kuminu (kminu rzymskiego)szczypta zmielonych płatków chili½ -3/4 łyżeczki cynamonusólpieprzDo podania:ser bałkańskikoperekjogurt naturalnyWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, buraki zawijamy w folię spożywczą i pieczemy przez 60 – 80 minut. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, lekko spryskujemy oliwą i dokładamy do buraków na 30 -40 minut przed końcem pieczenia.Po upieczeniu warzywa studzimy, a buraki obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, po czym rozgniatamy w moździerzu.W garnku zagotowujemy bulion, dorzucamy do niego upieczone buraki i cebulę. Całość dokładnie mielimy blenderem. Dodajemy kumin, chili i cynamon. Na koniec przyprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą.Podajemy z pokruszonym serem bałkańskim, posiekanym koperkiem i kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego!