Wykonanie
Buraki lubię na co dzień, nie mówiąc już o tym, że w przypadku sałatki z
burakami,
kozim serem i piniami
mogę już mówić o uzależnieniu ;) A dodatkowo w okresie świątecznym przywiązuje szczególną uwagę właśnie do tych warzyw … Co roku kombinuję z nowymi pozycjami. Przyznacie, że niemal u każdego na wigilijnym
stole, tradycyjnie ląduje barszcz z uszkami, który oczywiście jest przepyszny, ale gdyby tak chociaż raz zamienić go na krem z buraków? Z
czerwoną cebulą i dodatkiem cynamonu? Myślicie, że rodzina przyjęłaby ten pomysł z zachwytem, czy tradycja to jednak tradycja? Ja tam zaryzykuję ;)

Składniki:4-5 porcji1 litr
bulionu warzywnego4
buraki3
czerwone cebuleŁyżeczka niemielonego kuminu (
kminu rzymskiego)szczypta zmielonych
płatków chili½ -3/4 łyżeczki
cynamonusólpieprzDo podania:
ser bałkański
koperekjogurt naturalnyWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200°C,
buraki zawijamy w folię spożywczą i pieczemy przez 60 – 80 minut.
Cebule obieramy, przekrawamy na pół, lekko spryskujemy
oliwą i dokładamy do
buraków na 30 -40 minut przed końcem pieczenia.Po upieczeniu warzywa studzimy, a
buraki obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, po czym rozgniatamy w moździerzu.W garnku zagotowujemy
bulion, dorzucamy do niego upieczone
buraki i
cebulę. Całość dokładnie mielimy blenderem. Dodajemy kumin,
chili i
cynamon. Na koniec przyprawiamy
pieprzem i w razie konieczności
solą.Podajemy z pokruszonym
serem bałkańskim, posiekanym
koperkiem i kleksem
jogurtu naturalnego.Smacznego!
