Wykonanie
Zupa z dyni w maju?! Ano w maju :) Jesienią nie chciało mi się gotować wielkiego garnka i wekować i postanowiłam zamrozić sobie kostki dyni. Co prawda miałam
plan zrobić z nich użytek dużo wcześniej, ale wyszło tak, że nie miałam czasu, ani chęci za bardzo. Tak się złożyło, że maj mamy dość chłodny, w mieszkaniu kaloryfery nie dają ani trochę ciepła i ta dyniowa zupa będzie idealna na rozgrzanie :)
Składniki:około 1 , 5 kilograma dyni700 ml
wody3 kostki
bulionowe warzywneświeża
papryczka chilli1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki suszonego
imbiru (można użyć świeżego, ale ja nie miałam)1/4 łyżeczki kuminu (nie
kminu) - ale nie jest konieczny
sól,
pieprzjogurt naturalny lub
śmietanaPrzygotowanie:Zagotowujemy
wodę, wrzucamy kostki
bulionowe,
dynię i gotujemy. W międzyczasie siekamy papryczkę najdrobniej jak umiemy i wrzucamy do garnka z
dynią. Trzeba uważać, żeby dokładnie umyć ręce po zetknięciu z papryczką i szczególnie uważać na oczy!Gotujemy aż się
dynia zrobi miękka, moja mrożona się rozgotowała :)Garnek zestawiamy z palnika i blendujemy całość. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Gotowe!Podajemy z kleksem
jogurtu naturalnego, lub
śmietany. Można posypać nasionami dyni :)Smacznego!