Wykonanie
Gdzie podziała się piękna pogoda? Już mnie męczy cała ta zabawa w ciepło- zimno. Zachciało mi się ostrej, goracej zupy. To pewnie przez tą pogodę. A poza tym mam fazę na zupy. Zrobiłam więc bardzo prostą i szybką zupę.
Bataty upiekłam wcześniej, ale jeśli chcecie możecie je po prostu wrzucić do zupy i w niej je ugotować. Aromat jaki się unosi podczas gotowania, jest tak kojący i poprawiający nastrój, że na pewno
będę do niej powracać:)
Składniki:1 l
wody lub
bulionu warzywnegopół dużego upieczonego
batata *200 g
krewetek koktajlowych- mrożone trzeba rozmrozićpłaska łyżka czerwonej pasty
curryłyżeczka pasty imbirowej- lub kawałek
imbirułyżeczka pasty z
trawy cytrynowej- lub 1 łodyga
trawy cytrynowejchili- wg gustuszczypta
soliszczypta
pieprzuszklanka
mleczka kokosowego*
batata obrałam i pokroiłam w kawałki, polałam
olejem kokosowym, przykryłam folią aluminiową i upiekłam w piekarniku, aż
bataty zmiękłyWykonanie:Zagotuj
wodę lub
bulion. Dodaj pastę
curry, pastę
imbirową i
cytrynową. Wrzuć
krewetki i gotuj przez chwilę. Dodaj
mleczko kokosowe,
sól,
pieprz i gotuj przez 2 minuty. Dodaj
bataty i delikatnie wymieszaj żeby się nie rozpadły. Sprawdź czy
krewetki są gotowe i ewentualnie wg gustu dodaj więcej
chili lub którejś z past. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!