Wykonanie
Piernik z Guinnesem już był, teraz przyszedł czas na obiecywany
czekoladowy sernik z Guinnessem. Jedna puszka
piwa starczyła na oba ciasta – to chyba był znak! :) Zabrałam się za oba naraz. Piernik zniknął niemal od razu, sernik z racji tego, że musi stać w lodówce całą noc był gotowy następnego dnia, czyli w sam raz. I co tu dużo gadać – długo nie postał ;) Przepis ten znalazłam jakiś czas temu na closetcooking.com i już wtedy wiedziałam, że mu nie odpuszczę! ;) Przepis zmodyfikowałam o tyle, że mój spód powstał z
ciastek owsianych z
orzechami, a wierzch ciasta przyozdobiłam startą,
deserową czekoladą ;) Sernik wyszedł dosyć gęsty, mocno
czekoladowy dzięki
czemu niewielki kawałek wystarczył już na zaspokojenie wymagającego podniebienia. Co nie oznacza, ze nie można sięgnąć po kolejny kawałek ;) Jak chyba wszystkie słodkości z
czekoladą znikają w mgnieniu oka! Jednym słowem – palce lizać! :)

Składniki: na tortownicę o średnicy 24-25 cmSpód:opakowanie (210g)
ciasteczek owsianych z
orzechami2 łyżki
kakao3 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka
cukruMasa serowa:340 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
śmietany 36% do deserów675 g (5 opakowań po 135 g)
naturalnego serka śmietankowego225 g
cukru120 ml kwaśnej
śmietany 12%3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 ml
piwa GuinnessDo przybrania:ok 40-50 g (dwa paseczki)
czekolady dresowejWykonanie:Spód:
ciastka owsiane kruszymy (możemy je pokruszyć uderzając wałkiem) i mieszamy je z
kakao,
cukrem i rozpuszczonym
masłem. Tak przygotowanym
spodem wykładamy wyłożoną pergaminem tortownicę.Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy ze
śmietanką w kąpieli
wodnej. (na garnek z gotującą się
wodą kładziemy miskę, do której wkładamy
czekoladę i
śmietankę).
Serek śmietankowy wkładamy do miski i ubijamy mikserem, dodajemy do niego
cukier, rozpuszczoną
czekoladę, kwaśną
śmietanę,
jajka, ekstrakt z
wanilii i Guinnessa. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy (możemy użyć mikser). Gotową masę przelewamy do tortownicy na
ciasteczkowy spód.Całość pieczemy przez godzinę w 175°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik na kolejną godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem ścieramy na wierzch sernika
czekoladę deserową. Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)