ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy 24-25 cmSpód:opakowanie (210g) ciasteczek owsianych z orzechami2 łyżki kakao3 łyżki rozpuszczonego masła1 łyżka cukruMasa serowa:340 g gorzkiej czekolady2 łyżki śmietany 36% do deserów675 g (5 opakowań po 135 g) naturalnego serka śmietankowego225 g cukru120 ml kwaśnej śmietany 12%3 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 ml piwa GuinnessDo przybrania:ok 40-50 g (dwa paseczki) czekolady dresowejWykonanie:Spód: ciastka owsiane kruszymy (możemy je pokruszyć uderzając wałkiem) i mieszamy je z kakao, cukrem i rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym spodem wykładamy wyłożoną pergaminem tortownicę.Masa serowa: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. (na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę, do której wkładamy czekoladę i śmietankę). Serek śmietankowy wkładamy do miski i ubijamy mikserem, dodajemy do niego cukier, rozpuszczoną czekoladę, kwaśną śmietanę, jajka, ekstrakt z wanilii i Guinnessa. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy (możemy użyć mikser). Gotową masę przelewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód.Całość pieczemy przez godzinę w 175°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik na kolejną godzinę przy uchylonych drzwiczkach. Następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem ścieramy na wierzch sernika czekoladę deserową. Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)