Wykonanie
Czasami rzeczy które jemy mają tak charakterystyczny smak, konsystencję, aromat, że nie da się tego porównać z niczym innym. Tak będzie w przypadku tego przepisu :) Czy ktoś z Was miał okazję próbować słynnych włoskich biscotti? Mimo, że nazwa kojarzy się z polskim „biszkoptem”, nie ma z nim wiele wspólnego. To słodkie, kruche, trochę twarde ciasto, które z wyglądu przypomina pokrojony na kromki słodki chlebek. Można powiedzieć, że to taki smakowity sucharek :) Dzisiaj proponuję w odmianie jasnej z dodatkiem
żurawiny, marcepanu i
migdałów. Jak się domyślacie pojawi się ich więcej :)
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
cukru2
jajka1 łyżka
olej roślinnegoszczypta
soli¼ szklanki
migdałów¼ szklanki
suszonej żurawiny40g marcepanu (możemy użyć np.
kartofelków marcepanowych)tabliczka
białej czekoladyWykonanie:W misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. W osobnej misce roztrzepujemy
jajka z
olejem i mieszając, powoli wsypujemy
cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste.
Migdały kroimy na pół, marcepan w większe cząstki i razem z
żurawiną dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć
olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Upieczone biscotti maczamy w rozpuszczonej
czekoladzie do połowy, pozostawiamy chwilę (o ile się da ;) ) aż
czekolada zastygnie i podajemy!Bon appetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)