ßßß
Składniki:1 szklanka mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek cukru2 jajka1 łyżka olej roślinnegoszczypta soli¼ szklanki migdałów¼ szklanki suszonej żurawiny40g marcepanu (możemy użyć np. kartofelków marcepanowych)tabliczka białej czekoladyWykonanie:W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem i mieszając, powoli wsypujemy cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste. Migdały kroimy na pół, marcepan w większe cząstki i razem z żurawiną dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone biscotti maczamy w rozpuszczonej czekoladzie do połowy, pozostawiamy chwilę (o ile się da ;) ) aż czekolada zastygnie i podajemy!Bon appetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)