Wykonanie
Takiego połączenia jak w poniższym przepisie tutaj jeszcze nie było. I jestem pewna, że na Waszych stołach też nie :)
Fasola i
czekolada. Brzmi dziwnie? A jednak ma to sens! Przypomnijcie sobie konsystencję i smak
czerwonej fasoli. Rozgnieciona
fasola jest doskonałym spoiwem dla innych składników, a jej smak nie jest słony ani kwaśny. Dzięki temu doskonale może zastępować…
mąkę w cieście, i to o ile zdrowiej! :) Jeżeli jeszcze się wahacie: Nic nie mówiąc o
fasoli, zaserwowałam to brownie znajomym, którzy – jak podejrzewałam – zajadali się nim cały wieczór aż uszy się im trzęsły, komentując, że dawno nie jedli tak dobrego
czekoladowego ciasta. I nie piszę o tym dla przechwałek, tylko żeby udowodnić Wam, że to dobrana para :)
Składniki:100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady (podzielonej 50/50)250 g
czerwonej fasoli40 g
płatków owsianych (błyskawicznych, oczyszczonych z glutenu)10 g
kakao75 g
syropu klonowego40 g
oleju roślinnego2 łyżki
cukru¼ łyżeczki
soli2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Czekoladę siekamy w kostkę.Wszystkie składniki poza
czekoladą bardzo dokładnie mielimy w malakserze. Po zmieleniu dodajemy
czekoladę. Część
czekolady możemy odłożyć do posypania ciasta, po przelaniu do blaszki.Kwadratową blachę o wymiarach 20×20 cm smarujemy
olejem, wylewamy ciasto i wygładzamy. Jeśli odłożyliśmy część
czekolady – posypujemy wierzch.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brownie pieczemy przez około 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Kroimy w kwadraciki i podajemy!Smacznego!
Przepis znaleziony tutaj .Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ