Znów coś słokiego na podstwie warzyw, tym razem nie marchwi a cukinii. Delikatne i czekoladowe, a cała tajemnica udanego ciasta tkwi w tym, by było dobrze dopieczone i z dużą ilością kakao. Do polewy fajnie będą pasować kwaśne owoce albo kleks świeżo ubitej kremówki!Jeżeli cukinia Was nie przekonuje tutaj brownie z malinami :)(przepis podstawowy)2 szklanki startej cukinii1/4 szklanki oleju1/2 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżeczki cukru z wanilią3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki7 łyżek kakao1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka solitabliczka gorzkiej czekoladypół tabliczki mlecznej czekolady1/2 szklanki kremówkiCukinię zblendować z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem z wanilią. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników dodać cukiniowe puree, wymieszać. przelać do natłuszczonej formy (20x20). Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 300 stopni (do suchego patyczka). Przez ten czas przygotować polewę: kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Przestudzoną masę czekoladową wylać na całkowicie wystudzone ciasto. Smacznego!