ßßß Cookit - przepis na Brownie z cukinią

Brownie z cukinią

nazwa

Wykonanie

Znów coś słokiego na podstwie warzyw, tym razem nie marchwi a cukinii. Delikatne i czekoladowe, a cała tajemnica udanego ciasta tkwi w tym, by było dobrze dopieczone i z dużą ilością kakao. Do polewy fajnie będą pasować kwaśne owoce albo kleks świeżo ubitej kremówki!
Jeżeli cukinia Was nie przekonuje tutaj brownie z malinami :)
(przepis podstawowy)
2 szklanki startej cukinii
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru z wanilią
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
7 łyżek kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
tabliczka gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady
1/2 szklanki kremówki
Cukinię zblendować z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem z wanilią. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników dodać cukiniowe puree, wymieszać. przelać do natłuszczonej formy (20x20). Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 300 stopni (do suchego patyczka). Przez ten czas przygotować polewę: kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Przestudzoną masę czekoladową wylać na całkowicie wystudzone ciasto. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/08/boskie-brownie-z-cukinia.html