Wykonanie
Jakiś czas temu będąc w sklepie, bardzo zachciało mi się
śliwek. Oczywiście weszłam do sklepu będąc głodna więc nabrałam pełen koszyk niepotrzebnych przekąsek i
śliwek chyba 2kg. W domu stwierdziłam, że jednak nie przejem i coś z nich zrobię. Pomyślałam o drożdżówkach, ale od jakiegoś czasu nosiłam się też z zamiarem zrobienia muffinek. No i co? Why don’t we have both! :) Tak powstały “babówki” :) Czyli takie drożdżówki ze
śliwkami w formie babeczek. Pyszne nadzienie
śliwkowe z
cynamonem i
płatkami migdałowymi ciepło okryła kruszkonkowa kołderka z
otrębami. A zabawną nazwę wymyślił nikt inny tylko główny degustator i fotograf – małżonek.

Składniki:ok. 18 stuk (3 silikonowe foremki do muffinek na 6 wgłębień)Ciasto:350 g
mąki pszennej60 g
cukru2 i ½ łyżeczki suchych
drożdży½ łyżeczka
soli1/3 szklanki pełnotłustego
mleka55 g
masła¼ szklanki
wody2
jajka (w temperaturze pokojowej)łyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżeczka
cynamonuNadzienie:500 g
śliwek1 łyżka
cukru brązowegołyżeczka
cukru wanilinowegołyżeczka
cynamonu½ łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
mąki kukurydzianej3 łyżki
płatków migdałowychKruszonka:50 g
masła40 g
cukru10 g
otrębów żytnich70 g
mąki pszennejWykonanie:Ciasto: W dużej misce mieszamy ze sobą 200 g
mąki,
cynamon,
cukier,
sól,
drożdże. Do rondelka wlewamy
mleko, rozpuszczamy w nim
masło i odstawiamy z gazu. Po minucie dodajemy
wodę (powinna
mieć temperaturę 50-55°C) i ekstrakt
waniliowy.
Mleczną miksturę dodajemy do
mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego.Dodajemy po
jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć – może to zająć kilka minut. Dodajemy 60 g
mąki i ugniatamy. Następnie dodajemy pozostałą
mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto będzie się lekko kleić, ale nie dodawajmy większej ilości
mąki. :)Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość (nie musimy od razu wykorzystywać ciasta, możemy zostawić na noc w lodówce i wrócić do niego następnego dnia :) )Nadzienie: ze
śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy
cukier brązowy i wanilinowy,
cynamon oraz gałkę. Mieszamy. Gdy
śliwki lekko puszczą sok dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Śliwki nie mogą się rozgotować. Na koniec, po zdjęciu z gazu wsypujemy
płatki migdałowe.Kruszonka: wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy ręką. Powinny powstać różniej wielkości grudki.Stolnicę i wałek delikatnie posypujemy
mąką i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Tniemy kwadraciki o wielkości mniej więcej 10×10 cm i wyścielamy nimi wgłębienia foremek do muffinek. Jeśli foremka jest silikonowa nie musimy jej niczym smarować, jeśli nie – to dno i boki smarujemy
masłem.Do każdego z wgłębień formy do muffinek wyłożonych
ciastem wkładamy około 1-1,5 łyżeczki nadzienia. Każdą babówkę posypujemy kruszonką. Foremki delikatnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Babówki pieczemy przez 20-22 minuty, aż będą rumiane.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ