Wykonanie
Przygotowanie naleśników to przede wszystkim stworzenie odpowiedniego ciasta. Można nawet powiedzieć, że na tym tak naprawdę polega cała sztuka ich robienia.Warto także wiedzieć, że przepis na naleśniki charakteryzuje się dużą elastycznością, dlatego proporcje składników nie są aż tak ważne. Z tego też powodu spotykane są jego różne wersje. Możemy nawet sami wprowadzić zmiany do naszego przepisu – w zależności od naszych preferencji bądź nadzienia, którego chcemy użyć.

Poniżej przedstawiam przykładowy, sprawdzony i dosyć uniwersalny przepis na bardzo smaczne naleśniki. Dobrze wykonany powinien pozwolić na zrobienie doskonałych naleśników – o grubym, ale jednocześnie delikatnym cieście. Przepis ten nadaje się do większości popularnych dodatków – w szczególności do gotowych już produktów pokroju
dżemu.Jak je smażyć?Należy je smażyć obustronnie na
oleju. Musimy jednak pamiętać o tym, że ciasto na naleśniki musi
mieć odpowiednią konsystencję, aby dobrze się rozprowadzało. Rozlewamy je na patelni i uważamy, aby się nie przypaliło. Należy czekać do czasu, aż obie strony nabiorą odpowiedniego, złocistego koloru, po czym przekładamy gotowego naleśnika na talerz, a proces powtarzamy.Nie wszyscy używają w tym celu
oleju, ale jest to zdecydowanie najczęściej spotykany sposób.Składniki (na 10 naleśników o śr. 20 cm):1 szklanka
mąki pszennej,2
jajka0,5 szklanki
mleka1,5 łyżki
olejuodrobina
soli1 szklanka zimnej
wodyW misce mieszamy mikserem
mąkę,
jajka,
mleko,
wodę i szczyptę
soli. Odstawiamy na 20 minut. Po dwudziestu minutach dodajemy do ciasta
olej i jeszcze raz mieszamy mikserem. Rozgrzewamy na średnim ogniu patelnię teflonową. Wlewamy na środek porcję ciasta. Przechylając patelnię na boki ruchem okrężnym, rozlewamy ciasto po całej powierzchni patelni. Kiedy naleśnik przestanie być płynny, a brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, odwracamy naleśnik na drugą stronę. Możemy to zrobić przy pomocy
łopatki.Po około minucie smażenia drugiej strony, naleśnik jest gotowy.Smażenie naleśników nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Wystarczy odrobina uwagi i przygotowane wcześniej ciasto. Istnieją specjalne patelnie do naleśników, ale na domowe warunki wystarczy zwykły egzemplarz. Warto zadbać również o to, aby miała ona w miarę płaskie dno – w przeciwnym razie ciasto naleśnikowe nie będzie rozkładało się na niej równomiernie. Dobrym wyborem są patelnie teflonowe, ponieważ nie wymagają one dużych ilości
oleju, a naleśniki się nie przyklejają.Jakie dodatki do naleśników?Na co zwracać uwagę przy wyborze farszu? Smak, trudność przygotowania oraz… popularność. Wybierając znane dodatki mamy pewność, że będą smaczne – w końcu są sprawdzone. Oto kilka pewnych i szybkich sposobów na nadzienie naleśnikowe.1.
DżemPrawdopodobnie najbardziej popularny ze wszystkich sposobów. Wystarczy udać się do sklepu i takowy kupić. Szybki i sprawdzony sposób na nadzienie do naleśników. Pojęcie trudności przygotowania nie ma w tym przypadku znaczenia. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy na myśli domowego
dżemu.2.
CzekoladaMowa o płynnej
czekoladzie. Nie jest tak popularna jak
dżem, ale to nadal dobry sposób na osłodzenie sobie jedzenia.3. Masa serowa (tzw. naleśniki z
serem)Składająca się najczęściej z:
sera białegocukrucukru waniliowegośmietanyjajkaMusi być odpowiednio słodka i posiadać dobrą konsystencję. Jeżeli będzie zbyt rzadka lub za słodka, to z całą pewnością zepsuje smak naleśników.4.
Bita śmietanaPodobnie jak w przypadku
czekolady.5.
OwoceCzyli nic innego jak kawałki
owoców, np.
truskawek, które mogą poprawiać smak i służyć jako ozdoba do potrawy. Dobrym połączeniem jest użycie
owoców z
czekoladą lub
bitą smietaną, nie tylko wspaniale smakuje, ale również znakomicie wygląda.Jak je przechowywać?Naleśniki najlepiej przechowywać w lodówce, nie są one jednak zbyt trwałym produktem. Jeżeli chcemy zjeść ciepłe naleśniki, to najszybszym sposobem jest podgrzanie ich na patelni lub ewentualnie w mikrofalówce.Oczywiście nie będą już tak smaczne, ale nadal będą smakowały zdecydowanie lepiej od zimnych z lodówki. Do podgrzewania na patelni możemy użyć nie tylko
oleju, ale także
masła.