Wykonanie

Bułeczki na zakwasie marzyły mi się od dłuższego czasu. Lubię od czasu do czasu zjeść na śniadanie
bułkę zamiast
chleba, a sklepowe (na drożdżach) niestety szybko
tracą świeżość. Co prawda udało mi się znaleźć kilka przepisów na różnych blogach i stronach, ale to wciąż nie było to. Jedne wymagały sporo zachodu, inne nie odpowiadały mi smakiem lub konsystencją.. Wzięłam się więc do pracy i, choć wciąż nie mam wielkiego doświadczenia z
pieczywem na zakwasie, spróbowałam sama stworzyć przepis na takie bułeczki. Po kilku próbach, nareszcie udało mi się dobrać odpowiednie składniki i proporcje :)Bułeczki wyszły mięciutkie, z lekko chrupiącą skórką. Smakują wybornie i długo utrzymują świeżość. Nie zawierają
drożdży, więc potrzebują trochę czasu, by wyrosnąć, ale praca z nimi to sama przyjemność.Polecam :)Składniki na około 10 bułeczek średniej wielkości:400g zakwasu żytniego500g
mąki pszennej chlebowej100g
mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy lub
oleju rzepakowegookoło 200ml
wody (w zależności od tego, jak gęsty jest zakwas możecie potrzebować więcej lub mniej
wody)Wykonanie:Wszystkie składniki oprócz
wody i
oleju .umieść w misie miksera. Zacznij wyrabiać na niskich obrotach (możesz to też robić ręcznie).Stopniowo dodawaj
wodę, by całość połączyła się w gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj
oliwe i wyrabiaj jeszcze 2 – 3 minuty.Przełóż ciasto do lekko naoliwionej misy, zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). W zależności od temperatury może to zająć od 2 do nawet 5 godzin.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat wysmarowany
olejem i wyrób krótko. Podziel na około 10 równych części i uformuj z nich bułeczki. Odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na około 15 minut.Przed pieczeniem natnij wierzch każdej z bułeczek (np. na krzyż), posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp ziarnami (
makiem,
sezamem, itp.).Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż bułeczki wyrosną i zezłocą się. Studź na kratce.Smacznego :)