ßßß
Zaczyn:200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej4 łyżki zakwasu200 ml przegotowanej, letniej wody2 łyżeczki soli2 szklanki słonecznikawrzątekWykonanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego.Ciasto właściwe:350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej3 łyżeczki soli500 ml przegotowanej, letniej wodyłyżka oliwy z oliweknamoczony słonecznikzaczynWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić wodą. Chleb pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 35 minut. Gotowy chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy dźwięk.Smacznego;)