ßßß
Babki nieco mi się przejadły po przedświątecznych próbach i poważnie zastanawiałam się, czy w ogóle piec jakąś na Wielkanoc. Byłam już bliska rezygnacji, szczerze mówiąc, ale jednak wydawało mi się, że bez niej nie było by świąt. Przeglądałam zrezygnowana przepisy i w końcu wybrałam jedną z tych, które nie raz już robiłam. Jeszcze w sobotę rano wstawałam z nastawieniem, że tegoroczna baba wielkanocna będzie wypiekiem trochę z przymusu. Jednak przeglądając jeden z moich ulubionych blogów, natrafiłam na taką właśnie babkę. I to było to. Nagle wstąpił we mnie ochoczy duch i ucieszona pognałam do kuchni.Nie ma to jak znaleźć prosty i szybki przepis na wspaniałą babkę właśnie wtedy, gdy ma się już po przysłowiową kokardę przedświątecznej krzątaniny ;)Babka jest absolutnie genialna. Smaczna i zdrowa, do przygotowania w kilka minut plus pieczenie. Jest puszysta i przyjemnie wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Do tego można ją śmiało zaliczyć do grona wypieków dietetycznych, a upieczona w innej, np. prostokątnej formie, nada się praktycznie na każdą okazję.Gorąco polecam :)* przepis Tosi z Burczy mi w brzuchuSkładniki na niedużą formę na babkę z kominem:3 bardzo dojrzałe banany2 duże jajka70g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego200g mąki pszennej pełnoziarnistej50g mąki pszennej tortowej100g cukru trzcinowego1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia70g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub ciemnych czekoladowych czipsów (dark chocolate chips)Dodatkowo:kilka łyżek płatków owsianych lub otrębów pszennych do oprószenia formy50g gorzkiej czekolady plus dwie łyżki masła na polewęorzechy do dekoracjiWykonanie:Masło roztop i ostudź.Banany umieść w dużej misie i rozgnieć na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do nich roztopione masło oraz roztrzepane jajka. Wymieszaj.Dodaj cukier, obie mąki, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach). Dorzuć czekoladę i zamieszaj raz jeszcze.Masę przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami lub otrębami. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C.Piecz przez około 40 – 50 minut, do tzw suchego patyczka. Patyczek może być po wyjęciu umazany czekoladą, ale nie powinno być na nim ciasta. Po wyjęciu zostaw na chwilę w formie, po czym przełóż na kratkę.Przygotuj polewę rozpuszczając 50g czekolady oraz dwie łyżki masła w kąpieli wodnej. Polej nią wystudzoną babkę i udekoruj orzechami.Smacznego :)