ßßß
Pachnące bananami i orzechami babeczki zawładnęły naszym popołudniem:) Przyznam, że byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, nie przepadam za bananami, a otręby głównie dodaję do dań obiadowych, jednakże miło się pomyliłam. Babeczki nie były przesłodzone, a smak bananów idealnie współgrał z orzechami, natomiast otręby były lekko wyczuwalne.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia" (Gordon Ramsay), zastąpiłam jedynie płatki owsiane otrębami pszennymi, dodaję do akcji "Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę" (ankawell) oraz "Ciastka na jeden kęs" (Jak Po Maśle). Z podanych składników wyszło 11 babeczek.
Składniki :100 g płatków owsianych (otręby pszenne)200 g mąki pszenej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)Łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)1/4 łyżeczki soli100 g jasnobrązowego cukru trzcinowego (ok. 75 g)4 bananyJajko60 g masła75 g orzechów włoskichPłatki owsiane (otręby) dokładanie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Robimy wgłębienie w środku.W innej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich rozbełtane jajko i rozpuszczone masło. Przekładamy do suchej mieszanki.Wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy.Blachę z 12 zagłębieniami do babeczek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami, napełniamy ciastem i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C.Smacznego!