Wykonanie
"At Christmas all roads lead
home"Marjorie HolmesLubię spacerować w zimie, śnieg skrzypi pod butami, mróz
szczypie policzki. Zimno! Podziwiam biały krajobraz, ślizgam się na
lodowych parkingach i marzę o gorącym kubku
kawy, takim wielkim, z dużą ilością
mleka i o czymś słodkim:]

Pachnące
bananami i
orzechami babeczki zawładnęły naszym popołudniem:) Przyznam, że byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, nie przepadam za
bananami, a
otręby głównie dodaję do dań obiadowych, jednakże miło się pomyliłam. Babeczki nie były przesłodzone, a smak
bananów idealnie współgrał z
orzechami, natomiast
otręby były lekko wyczuwalne.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia" (Gordon
Ramsay), zastąpiłam jedynie
płatki owsiane otrębami pszennymi, dodaję do akcji "Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę" (ankawell) oraz "
Ciastka na jeden kęs" (Jak Po
Maśle). Z podanych składników wyszło 11 babeczek.

Składniki :100 g
płatków owsianych (
otręby pszenne)200 g
mąki pszenej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (2 łyżeczki)Łyżeczka
sody oczyszczonej (pominęłam)1/4 łyżeczki
soli100 g jasnobrązowego
cukru trzcinowego (ok. 75 g)4
bananyJajko60 g
masła75 g
orzechów włoskichPłatki owsiane (
otręby) dokładanie mieszamy z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cukrem i
solą. Robimy wgłębienie w środku.W innej misce rozgniatamy
banany, dodajemy do nich rozbełtane
jajko i rozpuszczone
masło. Przekładamy do suchej mieszanki.Wsypujemy posiekane
orzechy. Mieszamy.Blachę z 12 zagłębieniami do babeczek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami, napełniamy
ciastem i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C.Smacznego!