Wykonanie




Pewnie nie jeden raz zdarzyło się Wam , że zostają
banany, które z czasem robią się mało apetyczne. Pomyślałam, że dlaczego by ich nie wykorzystać do
ciastek. Muffinki już robiłam z ich dodatkiem. Dlatego też korzystając z przepisu na
ciastka owsiane z
malinami , zastąpiłam
maliny bananami, dodałam
suszoną żurawinę i wyszła fajne przekąska do zimowej
herbatki:-). Celowo też przesuszyłam je w piekarniku, żeby były twarde i chrupiące.Składniki:1 - 2 dojrzałe
banany,50 g
masła,100 g
cukru trzcinowego,1
jajko,50 g
mąki pszennej,szczypta
soli,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,150 g
płatków owsianych,garść
suszonej żurawiny.Przygotowanie:Utrzeć
masło z
cukrem i
bananami. Dodać
jajko,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól ( ja wszystko zrobiłam w blenderze). Następnie wsypać
płatki owsiane i na końcu
żurawinę. Bardzo delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Łyżką nakładać masę na papier pergaminowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) i piec do zrumienienia. Przesuszyłam je celowo, przetrzymując je dłużej w piekarniku, żeby były twarde i chrupiące.

