Wykonanie
Składniki:- 1
jajko- 1 szklanka
mąki pszennej- 190g miękkiego
masła- 1 op.
cukru waniliowego- 90g pestek
słonecznika- 50g pestek dyni- 2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1/2 szklanki drobnego
cukru trzcinowegoSposób przygotowania:1.
Masło miksujemy na puszystą masę z
cukrami, następnie dodajemy
jajko,
sól, dalej miksujemy.2. Później wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy.3.Pestki podsmażamy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.4. Do masy dodajemy uprażone pestki,
płatki owsiane, dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką.5.
Ciastka pieczemy na złoto przez ok. 20 min. w 180 stopniach, gdy lekko przestygną, przekładamy na talerz.