Wykonanie
Zrobiłam muffinki z
bananami. Pyszne i słodkie. Bez
mleka i tłuszczu.
Biały cukier zastąpiłam trzcinowym, dodałam trochę
otrębów- żeby było ciut zdrowiej. Bardzo lubię robić muffinki. Są bajecznie proste w przygotowaniu- bez użycia miksera, trudno je zepsuć i zawsze wychodzą smaczne. Tak było i tym razem-
Bananowe muffinki znikały błyskawicznie.

Składniki:3 dojrzałe
banany2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
otrębów pszennych1/3 szklanki drobnego
cukru trzcinowego2
jajka1 szklanka
wody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:
Banany myjemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy do nich
wodę i wbijamy
jajka, całość dokładnie mieszamy. Przesianą
mąkę mieszamy z
otrębami,
cukrem,
sodą i proszkiem. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Mieszamy, ale tylko tak, żeby składniki się połączyły.Ciasto przekładamy do foremek do pieczenia muffinek (możemy je wyłożyć papilotkami). Foremki zapełniamy do 2/3 wysokości.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut (powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się).Przepis na 12 muffinek.

