Wykonanie
Bajkowy smak beztroskich chwil pełnych miłości...
Pyszne ciasto o ciekawym,
bananowym smaku, które wszyscy uwielbiają. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanie, a także do popołudniowej
kawki i
herbatki. Przepis można wzbogacić o dowolne
bakalie, np. rozdrobnione
orzechy włoskie, czy
rodzynki. Jeśli chodzi o
cukier, to można użyć go trochę mniej - wystarczy pól szklanki, jeśli nie zależy nam na bardzo słodkim cieście.
Banany zawierają cenne dla nas witaminy A, E, K oraz te z grupy B. Są też cennym źródłem potasu - pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze, a także magnezu, wapnia i fosforu.
Składniki:4 dojrzałe
banany,3/4 szklanki
cukru trzcinowego,1/2 szklanki
oleju rzepakowego,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1
jajko,łyżeczka
sody oczyszczonej,łyżeczka
proszku do pieczenia.
Jak to zrobić?
Banany obieramy ze skórek, rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich
olej. Dodajemy
jajko i
cukier. Mieszamy.Następnie do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do
jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.Przelewamy ciasto do blaszki keksówki (natłuszczonej
olejem za pomocą ręcznika papierowego lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 ° C .
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))